En moderatledd regering är de kriminellas önskedröm

april 28, 2022 3:23 e m

När Ulf Kristersson och hans vänner skriver om ”samhällets reträtt” är det lätt att hålla med.

För det är sant att upploppen under påskhelgen är ett misslyckande och att kriminaliteten har tillåtits att breda ut sig. Men Ulf Kristersson är en del av problemet, inte av lösningen.

Vi skördar nu frukterna av huvudlösa beslut som under många år åsamkat svåra skador på sammanhållningen och tilliten i vårt land. Påskupploppen är bara en logisk följd av en politik där det gemensamma har försvagats.

Problemen har funnits under lång tid och en mycket stor del av ansvaret ligger på den moderatledda regering där Ulf Kristersson var statsråd.

Låt mig ta några exempel:

  • Det var den moderatledda regeringen som införde Sveriges extrema och internationellt unika lagar om arbetskraftsinvandring. Resultatet är ett skuggsamhälle där kriminella arbetsgivare kan härja fritt och utnyttja underbetalda arbetare. Seriösa företagare konkurreras ut.

  • Det var den moderatledda regeringen som genomförde de avregleringar som gynnat framväxten av fusk och kriminalitet. Det var den som införde den slappa tilldelningen av id-nummer för utländska medborgare vilket öppnade för svartjobb och bidragsbrott.

  • Det var den moderatledda regeringen som genom massiva skattesänkningar till de välbeställda underminerade välfärden. En välfärd där moderater nu låter sina konsultkompisar bygga världens dyraste sjukhus i glas samtidigt som förlossningsvården skriker efter resurser. Samtidigt som skattemedel avsedda för välfärden delas ut i vinst till privata aktieägare.

LO-förbundens medlemmar möter konsekvenserna av detta varje dag. Det är de som städar, vårdar, vaktar och guidar. Lever i bostadsområden som utarmas på offentlig service och där vanligt folk är otrygga.Nu vill Ulf Kristersson sitta i regeringen igen.

Nu i armkrok med SD, där Jimmie Åkesson inte kan välja mellan en demokratiskt vald president och en auktoritär krigsförbrytare. En Putinvän som vore en önskedröm för de kriminella.

För svaret på Sveriges problem finns inte hos de som vill fortsätta att underminera det gemensamma genom skattesänkningar och avregleringar. Det finns inte heller hos de som vill ställa människor mot varandra beroende på var de är födda.

Svaren finns i reformer som gör skillnad på riktigt. Som både ökar resurserna till rättsväsendet och minskar klyftorna. Som både satsar på fler närvarande poliser och på en starkare välfärd.

Det är ett svårt och långsiktigt arbete som kommer att ta tid. Men med Ulf Kristersson som statsminister skulle kampen mot kriminaliteten och dess orsaker försvåras. För det räcker inte att skriva tuffa debattartiklar. Det krävs en stark politisk vilja.

Den socialdemokratiska regeringen har visat att den har den viljan. Men då behövs en starkare socialdemokrati som inte tvingas huka sig inför en högermajoritet i riksdagen. Då krävs en stark socialdemokratisk regering med Magdalena Andersson som statsminister.

Susanna Gideonsson
LOs ordförande