Regeringens el-besked innebär en lättnadens suck för tusentals arbetare

januari 12, 2022 2:51 e m

Regeringen presenterar idag en lösning för alla de som drabbats av de rekordhöga elpriserna i vinter. En ersättning ska ges retroaktivt till de som haft de högsta elpriserna. Det här är en stor lättnad för många LO-medlemmar som fått ta stora smällar under vintern.

Det finns en nidbild av att det bara är rika människor som haft de höga elpriserna, eller de som gjort dumma val för uppvärmning av sina hus. Jag vill vända mig starkt mot den beskrivningen. Hälften av Sveriges befolkning bor i villa/småhus och för vissa har hela årets löneökning ätits upp av elpriserna.

Att byta värmesystem är inget som görs i en handvändning och har ofta höga startkostnader. De höga elpriserna har slagit orättvist.Självklart måste vi hitta en långsiktigt hållbar lösning för elpriserna. Staten måste ge stöd för energieffektiviseringar och elnätet och elproduktionen måste stärkas.

Men regeringens besked i dag innebär en lättnadens suck för tusentals arbetare.Jag vill också passa på att lyfta fram de LO-distrikt som hade möte med statsråd och riksdagsgrupp innan jul för att lyfta fram vittnesmålen från våra medlemmar och kräva politisk handling. Nu bara nån månad senare ser vi konkreta förslag. Så ska en slipsten dras!

Susanna Gideonsson
LOs ordförande