Anders Lundell

Anders Lundell

#16 på Kalmar läns riksdagslista

Anders Lundell, Ombudsman på Handels.
Född och uppvuxen i glasrikets huvudstad Nybro.
Fyllt 50 och känner nu att man nog är halvvägs i livet. Möjligheten att på nära håll verkligen förändra och förbättra för våra medlemmar är verkligen ett förtroendeuppdrag.

Därför ställer jag upp

Jag var nog 5-6 år gammal när musikkåren kom och spelade på vår innergård i Paradiset. Där bodde jag i en 3:a tillsammans med syster, bror, mor och min far. Jag minns att pappa var ledig den dagen och jag frågade varför han var ledig och varför musikkåren spelade? Pappas svar har etsat sig fast och är nog grunden till hela mitt engagemang och vad som legat nära mitt hjärta varje dag.

Alla vill vi ha det bra och i de orden ”ha det bra” ligger så mycket och samtidigt är det så diffust och dessutom olika från individ till individ. Det beror ofta på vart i livet man befinner sig, vad är bra?

En pool på baksidan är ju bra om det är varmt medans en kofta är bra när det är kallt, en bit mat när man är hungrig eller en iphone, en Ipad, 75 tums TV och ett par datorer kan också vara bra.

Allt vi vill ha och önskar oss kräver ett par förutsättningar. Det börjar med en trygg uppväxt, en bra skola och en bra utbildning med bra lärare och en god arbetsmarknad. Där har vi de första ingredienserna till att ”ha det bra”.

Sedan träffar vi förhoppningsvis kärleken och om det är den rätta så vill vi bli fler och sätta bo tillsammans och då kommer nya saker för att ”ha det bra”: Bra bostäder, bostäder vi har råd med, finansieringsmöjligheter, BB, barnomsorg m.m gör att vi nu har en familj att dela vårt liv med och om samhället levererar som det var tänkt så är vi fortfarande i ett läge där vi ”har det bra”.

Nu är vi förmodligen i det läget i livet att vi har en del att verkligen ta ansvar för, flera som är beroende av oss. Tidigare gjorde det inte så mycket när saker och ting inte fungerade för då hade vi ”bara” oss själva att tänka på och det var ganska enkelt att ”ha det bra” nu är det mycket som skall funka för att alla skall ”ha det bra”. Helt plötsligt blir vi medvetna om beroendet av trygghet. Det där som bara har funnits där runt oss men som vi egentligen inte brytt så mycket om, vi har ju nästan alltid ”haft det bra”. Men nu är vi beroende av att en massa saker runt oss fungerar, saker vi inte kan eller klarar av själva, saker vi behöver hjälp med, saker vi inte visste att vi behövde för att ”ha det bra”. Jag tror att ni fattat poängen vid det här laget men för att ”ha det bra” behöver vi inte allt utan precis just de sakerna vi behöver precis här och nu där vi befinner oss i livet. Är jag och min familj frisk har vi tusen saker vi vill ha för att ”ha det bra” är någon av oss sjuk så vill vi bara en enda sak för att ”ha det bra”.  Det är därför vi förbereder oss tillsammans för att finnas där för varandra när någon behöver något för att ”ha det bra” Det är det som är samhällets och socialdemokratins grundtanke, av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Alla kan inte ha allt, vi kommer alltid att ha olika förutsättningar men vi skall alla ha samma möjligheter. För att ”ha det bra” behöver vi trygghet, för att uppleva att vi är trygga behöver vi, trygga anställningar, stark A-kassa, kollektivavtal för alla, en stark vård och omsorg, en ökad samhällsnärvaro, och alla de resurser som omsorgen kräver.

För detta är vi alla redo att dra vårt strå till stacken men om politiken inte levererar så är det risk att vi ifrågasätter varför jag skall dra mitt strå. Allt kokar ner till det lilla i det stora och där skall tryggheten finnas för alla i alla livets skeenden.

Pappa öppnade fönstret och lyfte upp mig, satte mig i öppningen så jag dinglade med benen och sa: Idag spelar dem för att det är arbetarnas dag!

Anders Lundell

#16 på Kalmar läns riksdagslista

Jag kommer driva att:

Frågor vi driver