Engagera dig

Engagera dig i valrörelsen!

I höst är det val i Sverige. Du behövs för att skapa trygghet åt vanligt folk. Gå med så berättar vi mer om hur du kan engagera dig i valrörelsen.

Valet den 11 september handlar om att vanligt folk ska få det bättre – eller om otrygghet ska blir det normala – både i arbetslivet och samhället i stort.

Det finns mycket du kan göra för att vi ska vinna valet i höst. Och varje insats spelar roll.


1. Hjälp till!

Skriv upp dig så berättar vi mer om hur du kan engagera dig!


2. Skriv under och sprid våra kampanjer

Gå med i den kampanj som du tycker är viktigast. Dela kampanjen med vänner, kollegor och på sociala medier.


3. Skriv ut och sprid på din arbetsplats

Valhandboken

Ladda ned valhandboken, skriv ut den och lägg den på arbetsplatsen. i LOs valhandbok finns LOs politiska krav, svar på varför valet är viktigt och vad som faktiskt står på spel.

Ladda ner

Ladda ner foldern ”Varför vi vill att Socialdemokraterna vinner valet 2021”.

Ladda ner flyern ”Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige”.

Ladda ner foldern ”Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige.”


Ladda ner bilder och dela till dina vänner och kollegor

4. Hitta en kandidat nära dig

I valet 11 september ställer det upp LO-kandidater för Socialdemokraterna runt om i hela landet. Här kan du hitta din lokala LO-kandidat att kryssa i kommun-, region- och riksdagsvalet. (Kartan uppdateras löpande med kandidater under våren.)


Frågor och svar:

Varför bryr sig LO om valet?

Vi vill ha trygghet för vanligt folk. Trygghet är att ha ett jobb med bra villkor. Men trygghet är också mer än villkoren vi har på jobbet. Trygghet är förskola, äldreomsorg och sjukvård med tillräckliga resurser. Trygghet är en pension som går att leva på. Trygghet är vad som händer om man blir sjuk och när man blir gammal. Trygghet är att inte bli utnyttjad på sitt arbete och hur snabbt polisen kommer om det skjuts där vi bor. Vår trygghet och Sveriges framtid avgörs i valet. Därför bryr vi oss.

Vad handlar det här valet om?

Det här valet handlar om att vanligt folk ska få det bättre. Eller om otrygghet ska bli det normala – både i arbetslivet och samhället i stort. Det handlar om att välfärden ska monteras ner eller byggas starkare. Det handlar om rättvisa för oss som jobbar eller ökade vinster för dem som tjänar pengar på kapital och förmögenheter.

Vilka är LOs viktigaste frågor?

  • Fler jobb och tryggare anställningar. För det krävs investeringar i hela samhället, schysta arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö och en pension som går att leva på.
  • En stark välfärd. Inte nedskärningar och vinstjakt som försvagar skolan, vården och omsorgen.
  • Trygghet där vi bor och ordning och reda på arbetsmarknaden. Med fler närvarande poliser, skärpta straff och reglerad arbetskraftsinvandring.

Vad betyder hela svaret?

Det betyder att frågorna våra samhällsproblem ställer inte bara har ett svar – utan att de kräver ett helhetsgrepp. Fyra av tio medlemmar i våra förbund känner otrygghet på grund av gängkriminalitet. Att bekämpa brottsligheten är därför självklart viktigt. Men det är också helt avgörande att vi motverkar de klyftor som är en grogrund för kriminalitet. Hela svaret är hårda tag mot brottsligheten och en utbyggd välfärd. Och det finns det inget annat parti än Socialdemokraterna som står för.

Hårdare tag mot brottsligheten? Hur är det en facklig fråga?

Brottsligheten är en självklar facklig fråga eftersom våra medlemmar både utsätts för och bekämpar brott. Brandmän släcker bilbränder, väktare skyddar värdetransporter och bostadsområden. Kriminalvårdare hindrar brottslingars återfall och

fritidsledare upptäcker när unga hamnar på glid. Samtidigt har vi stora problem med kriminella arbetsgivare som försöker tjäna pengar på fusk och på utnyttjande av människor. Men till skillnad från många andra menar vi att hårda tag mot brottsligheten bara är ett svar – inte hela. Vi behöver också trygga jobb och en stark välfärd som kan minska de samhällsklyftor som skapar orättvisor och kriminalitet.

Varför skulle Socialdemokraterna göra det bäst?

Därför att Socialdemokraterna är det enda parti som både vill bekämpa brotten och brottens orsaker. Som vill skapa fler trygga jobb, bygga ut välfärden och ta hårda tag mot brottsligheten. Det är det enda partiet med hela svaret.

Varför stöttar ni Socialdemokraterna när det finns medlemmar som väljer andra partier? 

Vårt mål är att göra sånt som är bra för våra medlemmar. Socialdemokraterna är partiet med överlägset störst vilja och kraft att göra konkret politik av det målet.

Vem bestämmer att LO ska samverka med Socialdemokraterna?

Det gör LO-förbundens medlemmar på LOs högst beslutande organ: kongressen.

Jag har varit besviken på Socialdemokraterna. Varför ska jag ge dem min röst nu?

Förra mandatperioden gav ett otydligt valresultat och Januariavtalet blev en konsekvens av det. Alternativet hade varit en högerregering och stora försämringar för vanligt folk. Det hade varit en katastrof under pandemin. I stället kunde jobb räddas och tusentals människors försörjning tryggas. Det enda sättet att öka tryggheten för vanligt folk är en starkare socialdemokrati och att vi bryter högermajoriteten i riksdagen.