Minskade klyftor

Minskade klyftor

Nu är tid för minskade klyftor

Klyftorna i Sverige har vuxit under lång tid. Nu måste jämlikheten och rättvisan öka. Skattesystemet måste göras om så att de bäst ställda bidrar mer. Socialförsäkringarna måste förbättras.

Om man blir sjuk eller arbetslös ska man få stöd för att komma tillbaka i arbete, inte kastas ut i fattigdom.

När man går i pension ska pengarna räcka till ett gott liv. Pensionsåldern ska inte höjas förrän arbetsmiljön och tryggheten kraftigt förbättrats för LO-förbundens medlemmar. 

Därför kräver vi:

  • Höj pensionen för vanligt folk. De som går i pension ska ha minst 72 procent av lönen. Vi accepterar inte att pensionsåldern höjs förrän vi får rejäla förbättringar av vanligt folks arbetsmiljö och trygghet på jobbet.

  • Stärk a-kassan och reparera sjukförsäkringen. Taket i a-kassan måste höjas och följa löneutvecklingen. Ersättningsnivån ska vara minst 80 procent. Den orimliga prövningen av sjukas arbetsförmåga mot en låtsasarbetsmarknad måste bort. Karensavdraget måste avskaffas för gott.

  • Gör om skattesystemet. Höj kapitalskatterna och inför en rättviseskatt på årsinkomster över en miljon. Inför ett förvärvsavdrag för vanligt folk. 

Säg ifrån – för minskade klyftor.