Hela svaret kan aldrig komma från höger

maj 9, 2022 12:09 e m

LO har startat upp en av de mest omfattande fackliga valrörelserna någonsin. Vi gör det genom att göra det som facket alltid gör, vi pratar med varandra, vi möts på våra arbetsplatser och vi pratar om lön, arbetsmiljö men också vilka värden som står mot varandra i valet.

Målet är att genomföra över en halv miljon samtal om Sveriges framtid. Anledningen är lika självklar som den är enkel. En valrörelse är ett av de viktigaste tillfällena vi har för att påverka livsvillkor till det bättre för LO-förbundens medlemmar, för vanligt folk.

Trygghet och kontroll eller utförsäljningar

För att skapa ett tryggare och bättre Sverige krävs att vi bestämmer oss för några saker. Först och främst ska alla som kan ska också ha ett jobb genom ordentliga satsningar på fler trygga jobb. Sedan gäller det att vi aldrig ger upp i kampen mot brottsligheten som skapar otrygghet i vardagen och samtidigt bygger samhället starkt med en utbyggd välfärd. Inte det ena eller andra.

Sverige behöver ta tillbaka kontrollen över välfärden, stärka sjukvården och ta hårdare tag mot brottsligheten. Det är trygghet för vanligt folk. Det finns bara ett parti och en statsministerkandidat som har hela svaret och det är Socialdemokraterna och Magdalena Andersson.

Mot detta finns ett vilset alternativ lett av Ulf Kristersson. Han vill sälja ut Sverige och är del av problemet, inte en del av lösningen när det gäller arbetslivskriminaliteten. 

Kriser slår hårdast mot arbetare

Just nu lever vi i en tid där kriser avlöser och överlappar varandra. Där läget i världen på kort tid växlat från pandemi till fullskaligt krig i vårt närområde. Vi ser hur kriminalitet växt i arbetslivet och behoven av sjukvård och välfärd ökar.

När jag pratar med LO-förbundens medlemmar hör jag tydligt hur fler och fler har förstått vårt budskap. Många sluter nu upp för socialdemokratin och lämnar tillfälliga vistelser hos andra partier. Mätningar visar till exempel att sympatierna och förtroendet för Sverigedemokraterna sjunker betydligt. Kanske inte så konstigt när deras partiledare inte kan välja mellan en krigshetsande diktator i Putin och den demokratiskt valda Biden.

Och det är LO-förbundens medlemmar som möter Sveriges problem först, som känner hur vardagsekonomin påverkas av oron i omvärlden. Våra medlemmars krav på trygghet och säkerhet är rimliga och rättvisa och våra medlemmar söker också efter hela svaret.

De har tröttnat på politiker som ställer vanligt folk emot varandra för att sen bara erbjuda plåster på såren när frustrationen kokar över. Sverige behöver inte fler utförsäljningar och kravlös högerpolitik där löntagares rättigheter sätt ur spel på en avreglerad arbetsmarknad.

Valsamtal för trygghet

Vi i LO-förbunden ska gemensamt genomföra en halv miljon samtal medlemmar emellan för att prata om vad som står på spel i valet i september. Vi är i full gång över hela Sverige och vi har redan genomfört över 40 000 samtal.

Tillsammans kan vi bygga ett Sverige där vår trygghet inte säljs ut till högstbjudande, där våra barns framtid inte reas ut på börsen och där vi kan säkerställa en ansvarsfull uppbyggnad av ett försvar för Sverige, av Sverige. Ett Sverige där svenska kollektivavtal gäller.

LO fortsätter att stolta och rakryggade gå ut i valrörelsen och kämpa för ett Sverige som är tryggt. I vardagen, i omvärlden och i arbetslivet. Med en gemensam kraftansträngning har vi mer än bara en valseger i sikte – vi ser fram emot ett mer sammanhållet, tryggt och starkt samhälle.

Dan Mattsson
Valledare, LO